Shiatsu & Acupunctuur Johannes D. Heinzerling

Klachten

Behandelvoorbeelden

Hier volgen voorbeelden van behandelingen waarbij ik uiteraard de patiënten heb geanonimiseerd. U leest korte beschrijvingen vanuit mijn blik als behandelaar.


Zwangerschapswens, vrouw 39 - Voor zichzelf opkomen -
Vanaf de kindertijd heeft zij astma, chronische bronchitis en bijholteontsteking, heeft weinig energie en lijdt aan slapeloosheid. Vanaf het begin van de menstruatie heeft deze vrouw heftige klachten met migraine. De bijholteontsteking is een chronische klacht waar ze op dit moment veel last van heeft.
Als ze in de praktijk komt heeft ze een hoog stressniveau, spanning in de schouders en tinitus.
Ze probeert al jaren zwanger te worden, maar heeft herhaaldelijk na twee maanden een miskraam. De menstruatie is onregelmatig (elke 3 maanden); niet iedere keer is er een eisprong.
Na het sterven van haar vader wordt haar moeder zwaar depressief en kan zich niet uiten. De ouders leunden sterk op haar; haar zus heeft een ongeneeslijke ziekte ontwikkeld.
Ze reageert eerst op de behandeling met shiatsu en acupunctuur met een oorontsteking. Dit is een teken dat het lichaam sterk genoeg wordt om de KNO-ontsteking te kunnen genezen. Ademhaling, energiebalans en slaap worden geleidelijk aan beter. De gezonde grens naar de ouders toe wordt beter: de rouwverwerking over de vader, de afgrenzing naar de moeder. Na twaalf behandelingen raakt zij zwanger. De zwangerschap verloopt voorspoedig, evenals de bevalling. Grenzen trekken en eerlijk voor zichzelf opkomen zal ook in toekomst voor haar telkens haar aandacht vragen.


Zwangerschapswens, vrouw 37 - Nadat de oude lasten zijn opgeruimd is er plaats voor het nieuwe -
Deze vrouw heeft een sterke zwangerschapswens. Haar constitutie is zwak. Veelvoudige IVF leidt niet tot resultaat. Ze heeft last van spastische darmen, haaruitval en een koud onderlijf. De kwaliteit van de eicellen en het sperma zijn onderzocht.
Beide partners worden behandeld. Het lukt om de druk van de IVF-behandeling te verminderen. De vrouw wordt met de stagnatie in haar darmen geconfronteerd. Na enkele behandelingen werk ik alleen nog met de vrouw, maar haar partner komt mee om erbij te zitten.
Door de diepere ontspanning laat zich het eigenwaarde-conflict van de vrouw zien en wordt haar fysieke balans beter. Het wordt voor de twee partners minder belangrijk een kind te krijgen, ook al hebben zij echt veel ruimte en liefde in hun hart voor een kind.
Als wij de behandeling beëindigen zonder dat zij nog op een zwangerschap rekenen, komt deze spontaan. Hier hadden ze allebei niet meer op gerekend.


Posttraumatische depressie, vrouw 38 -Vertrouwen in het lijf hervonden -
Sinds een traumatische bevalling 5 jaar geleden (posttraumatische depressie/psychose met tijdelijke opname in psychiatrie) heeft deze vrouw nu nog steeds veel lichamelijke pijn. Zij heeft een opgeblazen pijnlijke onderbuik (wisselend met spanning in het borstgebied) en voelt krampen. Bij herhaling ervaart ze diepe angsten, als een echo van de heel sterke klachten tijdens de bevalling. Zij heeft een links uitstralende hernia, een droge mond, is mentaal onrustig en uitgeput, kwetsbaar. In verband met haar werk zit zij in een burn-out situatie.
Door de behandeling wordt zij rustiger. Gepaard met wat misselijkheid komt de geblokkeerde energie in de wervelkolom in beweging. Veel kou trekt uit het onderlijf weg, gepaard met schokken in de baarmoeder en de borstkas. De ademhaling verandert dankzij de fysieke, diepe ontspanning. Zij wordt psychisch stabieler, daarna veel stabieler, en heeft veel minder lichaamssymptomen. Zij kan weer werken en gaat verder met een psychotherapeutisch behandeltraject.
De relatie met haar lichaam zal zij verder moeten onderhouden om haar geest een stabiele verankering te bieden.


Van energieverlies naar bevalling, vrouw 31 - Buik en hart stromen weer -
De jonge vrouw heeft een zogeheten borderline carcinoom (celverandering op de grens tussen goedaardig en kwaadaardig) in de vorm van een cyste in de eierstokken. Deze is 20 cm groot tijdens zwangerschap. Na de geboorte van haar kind is de cyste snel met 3 liter gevuld. De vrouw wordt er voor behandeld in het ziekenhuis. Door dit uitzonderlijke proces heeft ze een sterk energieverlies.
In de tijd dat zij begin te menstrueren hadden haar ouders grote conflicten met elkaar, die haar sterk raakten. Voor haar zwangerschap was er een lange tijd van grote hormonale onevenwichtigheid met amenoroe, acne, en sterke migraine. Hier voor kreeg ze een reguliere hormonale behandeling.
Na 3 behandelingen verandert haar energieniveau fundamenteel. Zij beschrijft het als een nieuwe ordening in haar hoofd, ze heeft conflicten met haar moeder maar die raken haar nu minder. De migraine komt daarna niet meer terug.
De fysieke blokkade, tot stand gekomen door de impact van het conflict tussen haar ouders wanneer zij begint met de menstruatie, komt los. In haar lijf komt tijdens de behandelingen veel energie vrij, maar ook haar sensitiviteit en expressie krijgen meer ruimte. Na verloop van tijd is ook het contact met haar moeder verbeterd.


Stervensbegleiding, vrouw 76 - We komen steeds dichter bij de werkelijkheid -
Door een niet opereerbare lekkende hartklep is een chronische bronchitis met kortademigheid ontstaan. De vrouw lijdt aan behalve aan kortademigheid, aan een hart ritmestoornis, is vaak misselijk en duizelig Ze heeft een chronische blaasontsteking met incontinentie. Zij ontwikkelt een agressieve vorm van leukemie die met chemotherapie en bloedtransfusie slechts een korte tijd uitgesteld kan worden.
Tijdens de begeleiding zijn veel bijwerkingen van de reguliere medicamenteuze behandeling verzacht. De kortademigheid, misselijkheid en hartritmestoornis zijn gedurende lange perioden in een betere balans gekomen. Maar vooral de moed is gegroeid om de tijd aan het levenseinde volledig te gebruiken en helemaal present te zijn. Zij sluit allerlei onaffe geschiedenissen af en - zoals zij het zelf noemt - ruimt het verleden op. Ze vervult verschillende belangrijke wensen. Ze zegt me op een gegeven ogenblik: "We komen steeds dichter bij de werkelijkheid."


Stervensbegleiding, man 82 - Zwak en tegelijk alert, vol leven op het laatste moment -
Na een heupoperatie heeft de man twee weken last van de narcose en is constant misselijk. Hierdoor verliest hij zin in eten en verzwakt hij in vier maanden: eerst een gezonde getrainde man, nu vel over been. Ook na intensief onderzoek is niet helder waar de oorzaak ligt. De familie is in shock. In deze tijd was de man vaak onrustig en kon de snelle achteruitgang niet begrijpen. Tijdens de huisbezoeken in de laatste weken van zijn leven beleeft hij de aanraking als zeer aangenaam en zijn lijf reageert open en alert. Ook kan hij nauwelijks meer praten. Hij wordt weer helder en en zijn lichaam is heel sensitief. Onrust, slaaplosheid en slijmvorming worden minder door de behandelingen. In de dan volgende weken ontstaat er grote rust. Zijn levenskracht trekt zich terug, en tegelijk is hij heel alert en sterft vreedzaam in zijn slaap. Dat was voor de familie een belangrijke ervaring.


Manische depressie, man 44 - Aandacht geven daar waar het nodig is -
Deze man heeft veel heel fysieke pijnklachten door een hoge spierspanning en staat onder psychiatrische medicamenteuze behandeling. Hij beleefde veel onzekerheid en spanning in zijn kindertijd, zijn ouders zaten in Jappenkamp en hadden zelf daarvan een groot trauma. Hij zweet veel en lijdt aan slapeloosheid, heeft overal eczeem, heeft angst om te gaan piekeren. De man heeft een creatief beroep. Aan het begin van de behandeling voel ik veel hitte en de spanning komen er uit. De spierspanning wordt minder en het zweet verliest zijn sterke geur. Het eczeem wordt sterker, hij krijgt intense dromen. Zo reguleren zich op een diepere laag de spanningen uit de kindertijd. Langzaam wordt de slaap dieper en zijn angsten en eczeem verdwijnen geheel. Als hij zich veel of te weinig inspant neemt hij nu, in tegenstelling tot vroeger, waar hoe het met zijn energie is gesteld. In zijn werk en in de relatie met zichzelf en met anderen ontwikkelt hij meer gevoeligheid voor grenzen en verlangens. Met het verworven waarnemingsvermogen zal hij ook in toekomst ups en downs meemaken. Het leven blijft gewoon het leven. Toch heeft hij tijdens het behandeltraject veel lichtheid en stabiliteit gewonnen.

 

RSI, darmontsteking, man 33 - In contact met zijn eigen verlangen -
De man is creatief en ontwerper. Hij is opgeklommen op het werk en is intussen manager. Hij heeft veel last van RSI. Daarnaast heeft hij een chronische darmontsteking, gevoelige darmen, buikpijn, krampen en soms ook bloedingen, hij verdraagt allerlei voedsel slecht. Ook na diverse behandelingen verbeteren de klachten met de RSI eerst niet. Hij ontwikkelt echter wel veel inzicht over wat hij leuk vindt om te doen en wat hem zwaar valt. Hem wordt bewust dat de klachten hem bescherming bieden. Langzaam wordt hij er zich van bewust wat hem zwaar op de maag ligt. Hij is op een gegeven moment bereid, na 12 behandelingen, om beter voor zich op te komen en in contact met zijn werkgever verlegt hij zijn werkveld en verdwijnen de beide klachten uiteindelijk. Door een jarenlange reeks van fysiotherapie en andere, medicamenteuze behandelingen was dat eerder niet gelukt.