Shiatsu & Acupunctuur Johannes D. Heinzerling

Klachten

Specialisatie

Stervensbegeleiding


Sterven is iedere dag een altijd aanwezige beweging, van begin tot eind. Dit geldt ook voor het hele leven.
Niet altijd zijn wij ons hiervan bewust. Een zwaar ongeluk, ernstige ziekte of het slechter functioneren van lichaam en geest kan ons confronteren met deze beweging die er altijd is.
Het sterven van ieder mens is net zo verschillend en uniek als zijn geboorte.
Bij het begeleiden van mensen bij hun levenseinde zet ik me in om hun klachten te verlichten en help ik om lichamelijk te ontspannen. Het kan ook gaan om angst weg te nemen en meer rust te vinden. Ook hier gaat het om de verbinding van het lichamelijke en geestelijke.
Het afsluiten van het leven, met een eigen beweging en ritme, wordt ondersteund. Het leven vindt een lichamelijke balans om zich terug te trekken.
Er ontstaat een diepere kwaliteit en aanwezigheid van leven in de laatste momenten.


Zwangerschapsbegeleiding


Er komen regelmatig zwangere vrouwen in mijn praktijk met klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, bekkeninstabiliteit, ernstige zwangerschapscomplicaties of de moeite of angst om zich aan het kind te hechten. Shiatsu kan hier grote verlichting brengen, net zoals bij de voorbereiding van de bevalling. Dat geldt ook voor de periode na de zwangerschap, bij bloedingen, hormonale disbalans en lichamelijk herstel. Daarnaast komen ook paren die niet zwanger kunnen worden  en  vrouwen die later in hun leven zwanger zijn geworden, met vitaliteits klachten.
De behandeling bevordert het contact met jezelf en je kind.
Psychosomatiek


De lijst van psychosomatische klachten is lang, maar elk van hen illustreert onmiskenbaar de grote wisselwerking en het tweerichtingsverkeer tussen onze lichamelijke en mentale gezondheid. De Vlaamse hoogleraar Myriam van Moffaert zegt: "Bij psychosomatische klachten is het niet zo dat een enkele psychische gebeurtenis, bijvoorbeeld een grote teleurstelling, zich in een lichamelijke uitbarsting manifesteert. Het gaat veeleer om een constante die op en af schommelt. Psychosomatische patiënten hebben een heel intense wisselwerking tussen lichaam en geest. Bij een kortsluitingreactie tussen de twee slaan de signalen in beide richtingen op tilt en ontwikkelen mensen onverklaarbare klachten. Ze voelen bijvoorbeeld druk op hun borst maar er is niks mis met hun hart. Hun lichaam vertelt hen dat ze teveel hooi op hun vork nemen."
Met mijn behandelingen kan ik deze wisselwerking goed beïnvloeden. Het is de essentie van shiatsu en acupunctuur om op twee lagen tegelijk te werken en naar de energiestromen te gaan die immers lichamelijk en geestelijk zijn.