Shiatsu & Acupunctuur Johannes D. Heinzerling

lees meer over Shiatsu

Geschiedenis van Shiatsu

Het stimuleren, drukken op en masseren van lichaamsdelen om ziektes te behandelen is al in vroege culturen terug te vinden. Er zijn in Oosterse culturen heel nauwkeurige en doeltreffende diagnose- en behandelsystemen uit ontstaan. In Japan bijvoorbeeld was er een rijke traditie van genezing met de handen door hoog opgeleide artsen. Vanaf 1900 ontstond er een aparte beroepsopleiding die shiatsu werd genoemd. Daarin werden Westerse geneeswijze, traditionele Chinese geneeswijze en psychologie met elkaar verbonden. Later is deze therapievorm in Westerse landen aangepast aan onze manier van leven en onze omgang met het lichaam en met emotie. Er zijn verschillende stromingen ontstaan met een diversiteit aan behandeltechnieken. Shizuto Masunaga was een van de belangrijkste shiatsutherapeuten in de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn leerlingen vertegenwoordigen vandaag in West en Oost de belangrijkste stroming op het gebied van shiatsu. Via mijn Japanse leraar, Kishi, volg ook ik deze stroming.
Er zijn grote verschillen in opleidingsniveau van behandelaren. De European Shiatsu Federation bewaakt sinds 1993 op Europees niveau de kwaliteit van de Shiatsu opleidingen.

 

Terug naar Shiatsu


Literatuur

Het Shiatsuboek van Paul Lundberg
ISBN: 9789069635859
Uitgever: Altamira-Brecht/ Gottmer
Omschrijving
Dit uit het Zweeds vertaalde boek over shiatsu geeft een toegankelijke inleiding. Meridianen, behandeltechnieken en aanvullende oefeningen zijn voor de leek eenvoudig beschreven.

Zen-Shiatsu van Shizuto Masunaga
ISBN: 087040374-X
Uitgever: Japan Publications, Inc
Omschrijving
Dit Engelstalige boek van een van de grondleggers van shiatsu in Japan en het Westen geeft een beeld van de specifieke werkwijze door middel van een theoretisch overzicht van meridiaanfuncties en veel beeldmateriaal uit de praktijk. Minder toegankelijk voor de leek.

Sei-Ki, Life in resonance van Akinobu Kishi
ISBN: 978-1-84819-042-9
Uitgever: Singing Dragon, London
Omschrijving
Engelstalig interview geeft zicht op de geschiedenis van shaitsu, de werkwijze van Kishi en wat genezen en energie in het lichaam met elkaar te maken hebben.